2010. június 1., kedd

Waldorf Olimpia, 2010

A magyarországi waldorf iskolák olimpiáját két csillebérci év után ismét Vasszécsényben rendezték meg. Frissítés: Az idei Olimpia 2011. május 28-án, szombaton, Alsóörs-Palóznakon, az Európa Kempingben lesz.


 A hosszas felkészülés; a történelem epocha klasszikus görög hangulata, a kézműves órák munkái, az énekórák dalai s persze a testnevelés órák sok gyakorlása után az egész éves felkészülés koronájaként idén májusban ismét — immár tizenötödik alkalommal — összegyűltek a waldorf iskolák ötödik osztályai.

(Fotó: Vajda László, 2010)
A majd' félezer diákot a szervezők városállamokba sorsolták. A sportolók az első edzésnapon a felkészülés mellett elkészítették városállamuk zászlaját is.  A második edzőnap után, a versenynapon a  zászlók alatti bevonulás után az olimpiai láng meggyújtásával  kezdetét vette a nemes viadal. A városállamok a nézők (szülők, rokonok, tanárok, látogatók) színe előtt klasszikus olimpiai versenyszámokban:  futásban, magas- és távolugrásban, diszkoszvetésben és gerelyhajításban mérték össze erejüket és kitartásukat. A versenyszámok részletesebb leírását Kökéndy Nelli írásában olvashatjuk.

Az első waldorf olimpiát 1988-ban az angliai Michael Hall Steiner Waldorf School rendezte. Martin Baker, az iskola testneveléstanára, az akkori ötödikes osztálytanító, a waldorf olimpiai mozgalom egyik megteremtője a kezdetekről a Lendület magazin 2001/2 számában mesélt. Azóta több földrész számos országában évről évre megrendezik a helyi waldorf iskolák olimpiáját.

A Hawaii waldorf iskolák 2007-es olimpiája (Forrás: YouTube)

(Fotó: Zubi, 2006)
Minden résztvevő oklevelet kapott, mindenkit egyénileg értékeltek a bírák: a waldorf olimpián az eredményeket nem centiméterben és másodpercben mérik. Ezt persze Karkus Ottó nálam mívesebben fogalmazta meg (Lendület, 2001). Az országos esemény a nyilvánvaló pedagógiai  célokon túl remek alkalom arra, hogy az ország waldorf diákjai és szülői  a nyár kezdetén találkozhassanak. Új, évekig tartó barátságok szövődnek, a gyerekek élményekkel telten térnek haza.



Szerencsére a május végi euromonszun szinte megkímélte a helyszínt. Az edzésnapi esték esői nem áztatták tönkre a pályákat és a versenynapon sem áztak el a versenyzők és nézők. Nem tudom, hogyan csinálták, de a szervezők (Perintparti Szó-Fogadó Szombathelyi Waldorf Iskola)  időjárás-felelősei is jó munkát végeztek :)

(Forrás: VajdaFilm)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése