2010. április 6., kedd

Belevágni

Hetek óta kerülgetem ezt a bejegyzést. Minthogy a Waldorfcafe.org domaint lefoglaltam, nincs értelme örökké várni. Inkább alakuljon evolutív módon az egész kupac, mintsem a tökéletességig cizellált, semmihaszna dolgot alkossak. Kezdődjön egy bloggal, aztán meglátjuk, mi lesz belőle.


Miért WaldorfCafe.org?


Legszívesebben egy valódi kávézót nyitnék, de most épp nincs rá pénzem. Amint lesz, s még kedvem is hozzá, megnyitom. A kávézóban kulturált módon megoszthatnánk egymással gondolatainkat — mondhatni, beszélgetnénk. Lesz az egyik sarokban egy kis pódium, ahol fiatalok (és hajdani fiatalok) zenélve vagy egyéb módon időnként kulturszomjoltanának.
Tudom ám, hogy nem én találtam fel a spanyolvigaszt. Még ilyen névvel sem ez lenne az egyetlen hely, de sebaj. Miután megálmodtam a nevet és lefoglaltam a domaint, szétnéztem és ismét rátaláltam a cafe.waldorfteachers.com oldalra, illetve a Facebook-on a marylandi WOW Cafe' Waldorf-ra, de Ámerika nem csak a Vízöntő együttes szerint van messze, én valami budapesti helyre gondoltam. Budapestire, merő önzésből, mert jelenlegi lakhelyem 50 km-es körzetében  — Gerley Éda kiváló térképe szerint (hm, lehet, hogy csak Firefox böngészőben látszanak az intézmények?)legalább harminc waldorf intézmény és kezdeményezés létezik. Ennyi szülő, tanár és diák megérdemelne egy állandó helyet. Valódi helyet, és nem virtuálisat, abból van kismillió, még Európában is – már, ha virtuális helyek esetén számít a kontinens. Egyébként számít, az időzóna-eltérés eléggé megnehezíti a videokonferenciát pl. egy ausztrál vagy új-zélandi iskolával. Ezekre a virtuális helyekre későbbi bejegyzésekben majd visszatérek. Érdekes, hogyan esnek össze egyes jó szándékkal létrehozott virtuális közösségek.

Hej, muramista, muramista, mi lesz még itt?

Nem tudom, meddig jutok ezzel a bloggal, mire futja a szabadidőm terhére. Abból indultam ki, mire lenne nekem szükségem? Tudom, már mondtam, egy kávéház jó lenne még. Nagy hasznát venném egy olyan naptárnak, amibe mindenféle hazai waldorf esemény be van írva. Ünnepek, előadások, bazárok, vásárok, koncertek, satöbbi. Ilyent persze nem találtam. Az egyes iskolák többnyire felírják a honlapjukra a saját rendezvényeiket (egyes iskolák nagyon korrekt, korszerű módon teszik ezt, mások inkább ad-hoc jelleggel), és egyre gyakrabban e-mailben is eljutnak hozzám a hírek, de gyakran csak az utolsó pillanatban.
Ezért létrehoztam egy nyilvános naptárat, amit rögvest be is illesztek ide.



Persze ez kevés lesz, ha egyedül csak én írogatok bele eseményeket. Minden programjavaslatot, eseményt szívesen várok a program @ waldorfcafe.org címen.

Ha valami bekerül a naptáramba, oda — talán — el is jutok. Ahová eljutok, arról — esetleg — beszámolok ezen az oldalon. Néha  olyasmiről is, ami nem kerül be a naptárba. Például a Pesthidegkúti Waldorf Iskola gimnáziumi osztályainak kísérleti epochájáról. Majd legközelebb. Mañana.

4 megjegyzés:

  1. a gödöllői waldorf híreket elküldöm, ma (12-én) nemcsak a kisérleti epocha indul a gimiben, de a felvételik, a nyolcadikos éves munkák és a 12-es waldorf érettségi is ma kezdődik! És lesz nálunk (is) Godi Keller előadás, egy új vállalkozás indul, lesznek vetélkedők a városban, ahol számítanak ránk, szóval pezseg az élet. Jó lesz még egy hely,a hol be lehet erről számolni! Köszi, Zubi, a blogot!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, a 8.-os éves munka előadások időpontját nem tudtam. Godi Keller és a 12.-es előadások fenn vannak az eseménynaptárban.

    VálaszTörlés